Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η Ζέττα Μακρή, υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας με τη ΝΔ...

...μιλά στον Αντώνη-Μάριο Παπαγιώτη,
αποκλειστικά για το PESMAS

Κόρη της Δώρας και του Μιχάλη Μακρή, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας. Έχει δύο παιδιά, τον Μιχάλη, Μηχανολόγο Μηχανικό και τον Κωνσταντίνο, φοιτητή του Πολυτεχνείου.
Τελείωσε το Ελληνογαλλικό Γυμνάσιο Βόλου και σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις σπουδές στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Cambridge. Eίναι Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.
Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος της παράταξης ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία. Το 1984 εξελέγη στο νέο, τότε, θεσμό του Συνοικιακού Συμβουλίου Μεταμορφώσεως και διετέλεσε υπεύθυνη του επιστημονικού τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και εκλεγόταν συνεχώς, και μάλιστα πρώτη σε ψήφους, σύμβουλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Διετέλεσε Γραμματέας του Δ.Σ.Β. κατά την τριετία 1996–1999.
 Στις εθνικές εκλογές του 2000 και του 2004 εξελέγη Βουλευτής Μαγνησίας. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής της θητείας διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ.
Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ, κ. Αντώνη Σαμαρά, Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ. Aπό τον Ιανουάριο του 2011 είναι Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Συμμετείχε, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 στο Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ και από 1η Ιανουαρίου 2011 είναι επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου.
Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Είναι μέλος μεταξύ των άλλων του Συμβουλίου «Προστασίας Κακοποιημένων & Παραμελημένων Ατόμων», των «Φίλων της Αγάπης», των «Φίλων του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου», του «Σοροπτιμιστικού Ομίλου», του «Ομίλου ΖΟΝΤΑ» και του «Σκοπευτικού Συλλόγου». Στις 5/6/2008 ανακοίνωσε την ίδρυση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Η Σιωπή δεν είναι Οικολογική».
Με συνεντεύξεις και εμφανίσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχει στηρίξει τις πολιτικές και κοινωνικές της θέσεις και τις θέσεις του κόμματος της. Πολλά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο της χώρας μας.
Γιατί θέτετε (ξανά) υποψηφιότητα;
Οι πολίτες της Μαγνησίας γνωρίζουν τη συνεχές και έμπρακτο ενδιαφέρον μου για την περιοχή μας. Ο νομός μου αποτελεί μία περιοχή, που το τελευταίο διάστημα με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και την αδιαφορία των τοπικών φορέων έχει καταδικαστεί στην οικονομική εξαθλίωση και στην παρακμή. Χρειάζονται στην παρούσα φάση, λοιπόν, έργα πνοής και δυναμικές παρεμβάσεις για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται άνθρωποι με ήθος και διάθεση να αγωνιστούν για τον τόπο τους. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να είναι διαφορετική και πιο αισιόδοξη για την Μαγνησία. Και βέβαια με την υποψηφιότητα μου θέλω να αποδείξω ότι, τελικά, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Ποιό το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μαΐου;
Οι εκλογές αυτές είναι οι πιο δύσκολες αλλά και οι πιο κρίσιμες για την χώρα μας. Μιλάμε, λοιπόν, για ψήφο, όχι μόνο εμπιστοσύνης αλλά και ευθύνης. Η διακύβευση, κατά συνέπεια, αυτών των εκλογών είναι η ανάδειξη μίας κυβέρνησης ισχυρής και ικανής να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και να πετύχει την κοινωνική συνοχή της.
Ποιά θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία σας;
Επιτυχίες σίγουρα υπάρχουν για όλους μας. Για μένα σημαντικότερη, όμως, είναι τα ίδια τα παιδιά μου.. Αυτά είναι που με ηρεμούν και με γαληνεύουν ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές μου.
Ιεραρχείστε τα σημαντικότερα προβλήματα της περιφέρειάς σας
Η Μαγνησία, όπως ήδη ανέφερα, είναι καταδικασμένη στην εξαθλίωση από λανθασμένους χειρισμούς και αποφάσεις της ηγεσίας και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα είναι πολλά και σίγουρα σημαντικά. Αυτά που απαιτούν την άμεση δραστηριοποίηση μας για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η ανεργία, η ακτοπλοϊκή σύνδεση προς Σποράδες, η έλλειψη έργων πνοής. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας την επόμενη νη μέρα των εκλογών , για να δώσουμε πνοή στην περιοχή μας.
Ενώ οι πολίτες φέρονται (σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων) να είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι δεν θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και θα ξαναοδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, σε πιθανή περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Συμφωνείτε με τη στάση του κ. Σαμαρά;
Η ιστορία μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι οι κυβερνήσεις συμμαχιών είναι αναποτελεσματικές. Με κωλυσιεργίες και παραλείψεις αδυνατούν να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Η χώρα μας έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση, που θα λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της. Μόνο μία κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από την κρίση. Και αυτό είναι το στοίχημα μας.
Ποιό είναι το μότο σας;
Αγαπημένου μου moto, που κυριαρχεί και στην προεκλογική μου εκστρατεία, είναι το «γιατί, τελικά, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
Πώς φαντάζεστε την 7η Μαΐου;
Με κυβέρνηση της Ν. Δ, που θα μπορεί να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση και να οδηγήσει την χώρα στην οικονομική ανάκαμψη. Αναμφισβήτητα, χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους μας. Το ενδιαφέρον μας για τους πολίτες και την επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας θα πρέπει να αποδειχτεί έμπρακτα και όχι με απλές εξαγγελίες. Η Ν.Δ έχει και τη διάθεση και τη δύναμη να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση και να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη.
Άνεργος-Δυσαρεστημένος (από την πολιτική που άσκησε και η ΝΔ)-Αγανακτισμένος-Aναποφάσιστος-Aπολυμένος-Φοβισμένος πολίτης μπρος σε ένα αβέβαιο μέλλον-Απέχων ενσυνείδητα από την εκλογική διαδικασία. Διαφορετικές περιπτώσεις, που συναθροίζουν όμως μια πλειοψηφία με κοινά χαρακτηριστικά και προμηνύουν (τουλάχιστον δημοσκοπικά) μια εκλογική συμπεριφορά καταψήφισης των δύο μεγάλων κομμάτων. Πώς τους πείθετε ν᾽αλλάξουν γνώμη;
Με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και με τη μέχρι τώρα σταθερή πορεία τόσο της ηγεσίας όσο και των στελεχών της. Μιλούμε για προτάσεις ουσιαστικές, που μπορούν αν εφαρμοστούν και να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις, τις , αναπτυξιακές πολιτικές και να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή της χώρας μας. 
Ποιό το πολιτικό σας πρότυπο;
Συγκεκριμένα πρότυπα δεν υπάρχουν. Θα έλεγα απλά ο έντιμος πολιτικός. Γιατί είναι ο μόνος που μπορούν να εμπιστευθούν και πρέπει να στηρίζουν οι πολίτες.
Υπάρχει μια εικόνα από αυτή τη νέα σας προεκλογική εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσετε;

Η πρώτη μου προεκλογική συγκέντρωση μπροστά στο πολιτικό μου γραφείο. Οι φίλοι και υποστηρικτές μου, που βρέθηκαν δίπλα μου σ΄ αυτή την συγκέντρωση μου έδωσαν δύναμη, για να διεκδικήσω την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Είναι μία στιγμή, που δύσκολα θα την ξεχάσω,